Fredrik Ehrenström

Fredrik Ehrenström/N

Landskap: Västra Götaland
Ort: Gunnilse/Göteborg
Invalsår: 1990
Epost: aqua.media@telia.com
Telefonnummer: 0707-96 28 15

Fredrik är Marinbiolog/-fysiolog samt Undervattensfotograf och bor i en förort till Göteborg, Gunnilse, vid den svenska västkusten. Han föddes i Stockholm 1952-03-18 och blev intresserad av biologi då han bodde med sina föräldrar i Etiopien/Östafrika 1958-1961. Under sina universitetsstudier inom biologi/ekologi utvecklade han även sin hobby UV-fotografi. Därefter har kombinationen UV-foto/marinbiologi varit hans liv under semestrar och ledigheter.

Sedan 1977 har han gjort en mängd UV-foto resor. Det har blivit resor till Röda Havet, Bermuda, Thailand, Maldiverna, Grönland, Bonaire och Curacao (Karibien), Canada, Mexico, Sulawesi (Indonesien), Cocosön (Costa Rica), Medelhavet (Marseille), Norska Syd- och Västkusten och givetvis kontinuerligt Sveriges Västkust. Efter 1986 har han även tagit bilder av livet i svenska sötvatten.

Från 1988, har han ägnat en stor del av tiden till att fotodokumentera livet i försurade sjöar i Västsverige. Cirka 10 000 av 85 000 sjöar, (större än 100 x 100 m), i Sverige är så försurade att de numera saknar fisk. Men de är inte helt döda, de har istället förändrat sin ekologi vad gäller både faunan och floran. De försurade sjöarna blir extremt klara beroende på att antalet arter av och mängden plankton minskar. I brist på dessa, basorganismer ökar den horisontella vattensikten ofta till 30-60 meter. En sådan miljö underlättar naturligtvis UV-fotografering. Många av hans mest lyckade bilder har tagits i dessa sjöar.

Från starten 1977 har hans bildarkiv ökat till omkring 200 000 bilder varav hälften är diabilder och hälften är digitala dito. Sedan 1982 har han placerat bilder i Oxford Scientific Films bildbyrå i England (numera Getty Images). Delar av hans produktion har sedan dess publicerats i mer än 500 internationella böcker och tidskrifter. Han blev invald i Naturfotografernas Förening /N 1990.

Han har använt sina bilder för diverse olika ändamål. Bland annat har han lett kurser i marinbiologi och limnologi för dykare. Dessutom har han sedan 1980 hållit diaföredrag för fotoklubbar, dykarklubbar, zoologiska institutionen i Göteborg, Naturhistoriska Museet och Sjöfartsmuseet i Göteborg samt för olika föreningar som har med naturvård att göra, (SNF, IVL m.fl.). Han har vidare hållit diaföredrag i samband med Vårgårda Naturfotofestival 1991 och Fototräff (Fotografins Variationer) 1999, BBC’s Naturfototävling 1998 och Kuusamos Naturfotofestival 2000. Mer detaljer kring hans diaföredrag kan fås på hemsidan www.bildvisning.com

Fredrik har från 1985 skrivit och publicerat omkring 400 artiklar i olika Skandinaviska och Europeiska dagstidningar och tidskrifter samt böcker i ämnesområden som undervattensfotografering, marinbiologi, limnologi och miljöföroreningseffekter. Han har även deltagit i många nationella och internationella UV-fototävlingar under årens lopp. Bland annat har han vunnit de Nordiska Mästerskapen i UV-foto totalt 11 gånger (=Nordisk Mästare) (6 olika bildkategorier) mellan 1985 och 1995 samt 2005. I en av de största Naturfototävlingarna i världen, BBC’s ”Wildlife Photographer of the Year”, vann han kategorin ”In Praise of Plants” år 1998 och kom 2a (Runner Up) 2008. Där deltog cirka 20 000 bilder av fotografer från hela världen. Fredrik representerade Sverige vid VM i UV-foto i Frankrike/Marseille 2002 samt Sydkorea/Jeju 2009.

Hans strävan med UV-fotograferingen är att försöka lära sig samt anamma någon ny UV-fototeknik varje år i syfte att beskriva både opåverkade och påverkade UV-miljöer på ett sätt som kan få både allmänhet och politiker att tänka efter mer än en gång hur sårbara våra UV-miljöer är.

UV-fotografi, UV-foto, Marinbiologi, Limnologi, Näckrosor, Försurade sjöar, Havet

Föregående
Föregående

Björn Ehrenroth

Nästa
Nästa

Bengt Ekman