Den 22 februari 2015 avled /N-medlemmen Bo Brännhage. Inte så många andra medlemmar kände honom eftersom han bodde i Schweiz sedan 1982. Eftersom undertecknad numera bor i Zürich, endast 15 minuter bort från Bosses fru och son, fick jag tillfälle att få veta lite mer om honom vid ett besök i deras hem.

Bosse föddes 1940 på Malmön i Bohuslän och vi förstår då att det låg nära till hands att starta sin bana som undervattensfotograf, vilket lämnat sina spår i Naturfotografernas Bästa Naturreportage, en bok där dåtidens medlemmar presenterade sig. 

Han gjorde militärtjänst i Stockholm och var sedan till sjöss i två år. Resandet torde gett mersmak eftersom Bosse senare reste och fotograferade mycket, bland annat i USA där han 1979 träffade sin blivande fru Marlies som kommer från Schweiz. Han slog följe med henne till Guatemala där de stannade i ett helt år och Bosse fick uppdraget att fotografera alla (!) ruiner efter Mayakulturen för boken Unbekanntes Mexico av Werner Rockstroh.

I Sverige hade Bosse tidigare tillsammans med vännen Björn Röhsman grundat företaget AV-media och startat upp den sedermera så framgångsrika bildspelverksamheten. Liksom Björn arbetade Bosse ett tag på Hasselblad innan den enskilda verksamheten startade, som bland annat innebar många foto- och filmreportage för TV-programmet Naturrutan från Sundsvall.

Med så mycket bilder i bagaget med sig till Schweiz blev sedan Bosse en stor leverantör till olika bildbyråer, vilket också var hans levebröd. Bland annat levererade han sina bilder till bildbyrån PRISMA i Schweiz, och månadsrapporterna från Naturfotografernas bildbyrå vittnar också om stor försäljning. Bosse gjorde också en del fotojobb, bland annat åt SBB, det största tågbolaget i Schweiz.

Sonen Jonas delar sin fars naturintresse och är miljöingenjör i Zürich med svampar och växter som specialitet.

Bo Brännhage blev 74 år.

 
Mats Wilhelm /N

Kontakt

Johan Lind (ordförande)
Email: johan.olof.lind [att] gmail.com

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats@concret.se
Powered by CONCRET