Sixten Jonsson/N,
fotograf och timmerman,
1926 – 2019

 
Naturfotografernas äldste medlem Sixten Jonsson avled just som träden började grönska i sista aprilveckan vid Nedre Dalälven, där Sixten bott hela sitt liv. Skogen, älven, kusten och fjällen var det livsrum som han med kameran återkom till under många år.  
 
Sixten var i vissa sammanhang lite tillbakadragen, han ville inte göra så mycket väsen kring sig själv, men han var likväl en mycket charmerande person som de flesta som mött honom kan intyga. Han var en äventyrare, en ”one of a kind” som bl a paddlade ensam i egentillverkad kajak till Åland och hängde i rep i de höga, branta fågelbergen på Mykines, Färöarna.

Jag träffade på Sixten första gången på havsisen på Upplandskusten i slutet av 1970-talet och det har varit ett privilegium att allt sedan dess få ha varit hans vän och färdkamrat. Genom lång erfarenhet och lyhördhet hade han tillskansat sig egen kunskap om naturen som det var fint att ta del av. Men ibland blev jag lite överraskad, t ex då vi var i Jämtland på väg att fotografera den rara Nornan och stannade till vid ett vattendrag för en kort paus. I den högvuxna strandskogen sjöng en fågel som Sixten utan att tveka helt rätt bestämde till Mindre Flugsnappare, en fågel som inte är så vanlig i dessa trakter.

Sixten har varit aktiv långt upp i åren, men han satte punkt för fotograferingen med en utställning på Laxön i Älvkarleby så sent som sommaren 2014. Han tilldelades Naturfotograf Emeritus året därpå. 
 
Fyra böcker har Sixten som upphovsman;
• Färöarna – fåglar och fångster 1959, med text av Nils Linnman.
• Fågelmyren som utkom 1961, med textredigering av Nils Linnman.
• Boken om Djuren på Skansen 1963, tillsammans med Kai Curry-Lindahl, gjorde Sixten då han jobbade på byggen i Stockholm och kunde fotografera på Skansen på ledig tid.
• En klassiker är boken Örn som utkom 1969 också den med text av Nils Linnman.
 
Bläddrar man i böckerna ser man vilken kvalitet bildmaterialet har, med den tidens kamerateknik i minnet, och kvalitet genomsyrade också Sixtens andra profession som timmerman och snickare.
En klassisk naturfotograf gick ur tiden, och jag förlorade en kompis i dag.

25 april
Alf Linderheim/N

Kontakt

Johan Lind (ordförande)
Email: johan.olof.lind [att] gmail.com

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats@concret.se
Powered by CONCRET