Landskap: Västergötland
Ort: Mölnlycke
 

Viktor Sundberg är född 1977 i Echuca, Australien och uppväxt i både England och Sverige. Numera är han bosatt i Mölnlycke, strax utanför Göteborg. Han började fotografera i slutet på 90-talet och är semi-professionell fotograf, författare och utbildare sedan 2002. 

Förutom att arbeta med uppdragsfotografering brinner Viktor för att lära ut foto och har hållit egna fotokurser i över 15 år. Han är även kursledare och kursutvecklare för Canon. När Viktor håller sina kurser är det viktigt att deltagarna inte enbart lär sig mer om fotografi, utan även får en naturnära upplevelse och inspireras till att fortsätta sin fotografiska utveckling. Viktor är även författare till de populära fotoböckerna Fotoskolan 1 och Fotoskolan 2 som används som kurslitteratur i flera fotoutbildningar.

Som ung spenderade Viktor somrarna bland klippor och hav i Bohuslän. Därför känner han en speciell relation till just dessa landskap. Han har alltid varit intresserad av kusten, havet och marina djur och har därför även studerat marinbiologi, ekologi och evolutionsteori på universitet vid sidan av sina ekonomistudier. Viktors passion för djur, natur och naturfoto går inte att ta miste på!

Fokusområden inom naturfotografi är landskap och fåglar. Landskapen växlar mellan dramatik och fridfullhet men samspelar ofta med vatten på ett eller annat sätt. Bilderna är i regel fotograferade med en dominerande förgrund för att skapa djup samtidigt som kompositionsregler aldrig står i vägen för hans kreativa beslut. Med sina bilder på fåglar försöker Viktor fånga en känsla snarare än att dokumentera. Själva arten har alltid varit av mindre betydelse. En naturbild får gärna vara abstrakt, mystisk eller realistisk, men bör alltid vara förankrad i verkligheten.

Att sprida förståelse och inspiration genom att visa upp naturens spektakulära mångfald har alltid varit ett av huvudmålen med Viktors bilder.

Viktor är en flitig föredragshållare och är publicerad i bland annat Camera Natura, Fotosidan Magasin, Digital Photographer (UK) och på Canons hemsida. Han är även styrelseledamot i PhotoNatura.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET