Anette Seldén är ny ordförande i Naturfotograferna
 
Det tog 55 år, men nu skriver Naturfotograferna historia med sin första kvinnliga ordförande: 
– Jag är stolt, glad och hedrad över att få förtroendet att leda Naturfotograferna, en förening med anor som samlar Sveriges främsta naturfotografer och som har stora möjligheter att spela en nyckelroll i naturvårdsdebatten, säger Annette Seldén. 
 
Annette Seldén, född 1967, uppvuxen och verksam på västkusten i norra Halland, har sysslat med naturfoto sedan barnsben och professionellt sedan tidigt 90-tal.
Annette har stor bredd på sina bilder, hennes främsta motivområde är landskap och äventyr med inriktning på skandinavisk och arktisk natur. Annette har också ett par specialområden bland annat undervattensfoto och flygfoto.
– Ända sedan jag var liten har jag beundrat Naturfotograferna. I mellanstadiet var jag den mest flitiga låntagaren av böcker som fotografer i föreningen hade producerat, bland annat Edvin Nilssons bok om Sarek, samlingsböcker som Naturfotografernas bästa med mera. Inte kunde jag som nioåring ens i min vildaste fantasi drömma om att jag en dag skulle vara en del av föreningen.
 
Unik bredd
Som föreläsare är Annette Seldén flitigt anlitad då hon även producerar bildspel och har deltagit ett flertal gånger på många välkända fotoevenemang och festivaler. Annette debuterade som författare 2012, då hon gav ut en komplett guidebok om naturreservaten i Norra Halland på eget förlag.
Bland priser och utmärkelser kan nämnas bland annat Naturfotograferna och Kodaks stipendium 1998, hon blev också den första kvinnan att motta priset, hon har även fått Kungsbacka kommuns miljöpris samt Naturskyddsföreningen i Hallands miljöpris för att nämna några.
Utöver flera stora utmärkelser inom fotografin har Annette också fått flera andra priser som speglar hennes driv och bredd, bland annat har hon mottagit arkitekturpris för nyproduktionen av familjens bostadshus på gården med anor från 1700-talet och vunnit ett flertal priser inom akvaristiken, som t.ex. Sveriges vackraste akvarium.
 
Natur utanför fönstret
– Jag har alltid engagerat mig i miljöfrågor, och medvetenheten om vad som sker med vår natur har genom åren drivit mig att använda min kamera som redskap för att skapa opinion. 
Hon välkomnar att Föreningen Naturfotograferna de senaste åren synts mer i naturvårdsdebatten. 
– Jag värnar föreningens kärnvärden, att verka för en sund och ärlig naturfotografi som gagnar naturskyddet.Vi har undertecknat ett flertal upprop om skyddet av vår svenska skog. Utarmningen av våra ekosystem pågår i en rasande takt. Vi naturfotografer har ett stort ansvar att förmedla till Svenska folket vad som pågår.  
– Vi har alla sett hur otroligt mycket naturen betyder för människorna, framförallt har många genom pandemin upptäckt att det finns natur utanför fönstret.  Den helande och läkande betydelsen naturen har för vårt psykiska mående har lyfts fram. I det perspektivet är det otroligt viktigt för vår fortsatta överlevnad att vi skyddar ekosystemen och den biologiska mångfalden. Där har vi i Naturfotograferna en nyckelroll. 


> Läs mer om Annette här.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET