Titel Att överleva dagen - om fåglars sinnen och anpassningsförmåga
Fotograf Brutus Östling
Textförfattare Östling, Brutus • Åkesson, Susanne
Formgivare Andersson, Jens
Förlag Brutus Östlings Symposion
ISBN 9789171398611
Utgivningsår 2010
Språk Svenska
Bindning Inbunden
Sidor 23
Dimensioner i mm   344x245x25
Vikt i g 1983

 

Vinnaren av Augustpriset för årets bästa svenska fackbok 2009

Brutus Östlings bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och nått en bred publik, både i Sverige och utomlands. "Att överleva dagen" är den mest omfattande hittills. Och den här gången har Brutus Östling breddat ämnet till att omfatta även en del andra djur. Boken innehåller många bilder av ett slag som vi inte sett i tidigare böcker, vackra hägrar och fascinerade ugglor fotograferade från gömslen med supervidvinkel istället för långa telen. I centrum för boken står våra fåglars fantastiska förmåga att anpassa sig till de mest skilda miljöer och betingelser. "Att överleva dagen" är helt enkelt fylld av häpnadsväckande bilder och spännande fakta, och de senare är ofta hämtade från den allra färskaste internationella forskningen. 

35 av de 167 fotona täcker hela uppslag , de är alltså cirka 35 gånger 45 centimeter (men skarpa som knivar). Där ser vi bland annat en skrattmås dansa foxtrot, en hägerhanne kasta ett getöga på honan mitt under spelet och en blåkråka lämnar över en liten orm i bröllopspresent till sin fru. På nästa sida får han genast gå i säng med henne. 

De kommer från världens alla hörn, ja det finns svenska flygfän också, en kungsörn sliter och drar i en åtel, en tofsvipa ger en sothöna en dansk skalle och en liten pärluggla stirrar så skevt på oss att vi får för oss att hon borde tala med sin optiker.

I fem avsnitt berättar Östling och zooekologen Susanne Åkesson, som svarar för texten, om fåglarnas utveckling, deras syn, hörsel, övriga sinnen och orienteringsförmåga. Texten riktar sig till en mycket bred publik, men den innehåller mängder av nya och spännande fakta som torde vara okända också för de mest inbitna fågelskådare. Sådant som vi inte ens trodde var möjligt att veta. De bilder som sedan samlas i de olika kapitlen kommenteras och fördjupar ämnena än mer. 

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET