Fotograf: Fredrik Ehrenström/N
Plats: Göteborg
Kamera: Nikon D200 med 200 mm Micronikkor samt Nikon SB-800 blixt. 1/250 sek, f16, ISO 100

En solig, vindstilla dag, den 16 juli 2010, en bit norr om Göteborg, ropar min fru till mig - FREEDRIK! - det ligger en snok (Natrix natrix) i dammen! Vi har två små dammar på tomten, båda cirka 4 kvadratmeter stora. I båda dammarna har vi både röda, rosa och vita näckrosor, som för tillfället blommade. 

Det var en lugn, solig dag, alldeles vindstilla och responsen till min fru’s vrål var att - greppa kameran, ha rätt objektiv på och ta med blixten för säkerhets skull. Väl nere vid dammen, mycket riktigt - där låg en snok och jag la mig tillrätta vid dammkanten och började fota. Efter 5 minuter splaschade det till just till vänster om mig och jag hann se att en stor groda hoppade ned och störtdök till botten av dammen.

Snoken syntes inte till för tillfället, men var kvar i dammen. Jag låg kvar, väntade några minuter och föreställde mig bilder på en snok sväljandes en groda. Då sågs en vibration i den annars spegelblanka vattenytan och snart dök snoken upp - med grodan i svalget. En 10 minuter lång procedur vidtog - för snoken - att svälja grodan med huvudet först.

Det blev det inga bra bilder varken före eller under sväljandet, eftersom snoken befann sig inne i dammens täta kantvegetation. Däremot, när grodan var svald, verkade det som att snoken var övermätt! Den simmade av och an i dammen, utan att bry sig om mig (1.5 meter ifrån!) och gapade (gäspade!?) titt som tätt. Gapandet påminde om ett rapande efter en övermäktig måltid.

I dammen fanns för tillfället två blommande vita näckrosor. Vid 5 tillfällen av den 50 bilder långa bildsekvensen, var snoken nära en av de vita näckrosorna - och gapade samtidigt! Min låga bildvinkel vid dammkanten gjorde att jag i kamerasökaren såg både snoken’s och näckrosen’s spegelbilder nedtill! Till slut hade snoken fått nog av sitt besök i dammen, slingrade sig upp och gav sig iväg. Min tanke var då att detta var ett sk. ”Once upon a Lifetime”-tillfälle!

Jag gick in och laddade ner bilderna till datorn genast och av cirka 50 bilder fanns fem som ”satt”. ”Sicken tur” - och jag lär inte få den igen! Scenariot från 2010 har inte upprepats, trots ytterligare snokar i dammen.

Att jag lyckades ta denna bilden beror på följande:

1. Sommar och sol.
2. Vi var hemma.
3. Snok i trädgårdsdammen.
4. Min fru upptäckte snoken och ropar på mig.
5. Fotoberedd kamera och rätt objektiv. 
6. Groda som hoppar ned i dammen.
7. Blommande näckros.
8. Vindstilla = spegelblank vattenyta.
9. Tog mängder av bilder.
10. TÅLAMOD och TUR! 


 

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET