Landskap: Västergötland
Ort: ?
Invalsår: 2006
Webb: brutusphoto.se

Brutus Östling arbetade under mer än tjugofem år som bokförläggare och gav ut över 1000 titlar, men 2005 bytte han yrke och är sedan dess fotograf på heltid, med inriktning framför allt på fåglar och natur. Hösten 2005 utkom Brutus första bok, "Mellan vingspetsarna. Bilder ur fåglars liv - från Öland till Antarktis" (Norstedts), som valdes till Årets Pandabok av Världsnaturfonden, WWF. Sommaren 2006 utkom "Pingvinliv" (Norstedts), som Augustnominerades i fackboksklassen samma år. År 2007 gav han ut den mindre boken "Fantastiska fåglar" (Symposion) samt ett större verk om havsörnen och kungsörnen, "Örnarnas rike" (Norstedts). Den senare boken belönades av WWF och utnämndes till Årets Pandabok. Böckerna har kommit ut på flera språk, bland annat i Storbritannien och USA.

Hösten 2008 utkom en stor bok om "Kaxiga fåglar. Personligheter och relationer i fåglarnas värld", med texter av professor emeritus Staffan Ulfstrand. 2009 utkom "Att överleva dagen" (med text av Susanne Åkesson), boken vann Augustpriset i fackboksklassen samma år.

Hösten 2010 utkom "De krushuvade", en fotoreportagebok om de krushuvade pelikanerna som lever i bland annat norra Grekland men också om de andra sju pelikanarterna.

År 2011 skrev Brutus för första gången all text till sin egen fotobok. "Under asfalten vilar en strand" handlar om Midway Atoll i Stilla havet, en före detta amerikansk marinbas bestående av ett par små öar, två respektive tre kilometer långa. I dag är Midway historiskt minnesmonument och naturreservat, och här finns numera världens största albatrosskoloni. Man räknar med en miljön häckande albatrosser.

2013 utkom Brutus Östling med en omfattande bok om "Konsten att fotografera fåglar och andra djur", en praktisk handbok på över trehundra sidor som innehåller allt från det mest grundläggande till avancerad bildbehandling.

2009 sedan utnämnndes han också till ambassadör för Canon i Europa. Läs mer om Canons ambassadörer här och om Brutus här.

Beställ böckerna här och i nyhetsbreven.

Följ också Brutus bloggar på tidningen FOTO:s hemsida och på CPN (Canon Professional Network).

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET