Landskap: Västergötland
Ort: Nol
Invalsår: 2017
Webb: www.tobiasdahlin.se
Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  |   0707 216811

Med kärlek till havet började Tobias Dahlin dyka 1991 och i havets mystik väcktes också hans egentliga fotointresse. Tobias sysslar i huvudsak med undervattensfotografi men är också inriktad på hav, sjö, kust, natur och miljö. Motiven är främst hämtade från havs- och insjömiljöer i Västsverige.

Tobias vill med sina bilder lyfta fram skönheten i naturen för att få människor att inse vilken fantastisk värld vi fortfarande har. Inte minst gäller detta bilder från undervattensvärlden då det skildrar en bit miljö som utgör mer än 70 procent av planetens yta men som faktiskt är dold och obekant för de flesta. I synnerhet våra egna nordiska hemmavatten. Samtidigt är det en av de miljöer som är hårdast utsatt för negativ mänsklig påverkan. Om folk får upp ögonen för havens och sjöarnas skönhet blir de också förhoppningsvis mer benägna att vårda dem. Idag utmanar Tobias även den traditionella undervattensfotografin genom att ta bilder som är tänkta att engagera och beröra utan att de för den sakens skull är vackra.  Folk måste också få upp ögonen för de förfulade miljöerna som vi själva har bidragit till. Han har ett djupt förankrat miljöengagemang. 

Tobias har i flera år tävlat framgångsrikt och har blivit nordisk och flerfaldig svensk mästare i uv-foto. Han har också representerat Sverige i tre olika världsmästerskap. 2016 vann han klassen ”Cold Water” i Ocean Art, en av världens mest prestigefyllda tävlingar för undervattensfotografer. Dessutom har han flera framskjutna placeringar i Nordic Nature Photo Contest (NNPC) med två förstaplatser, en andraplats och tre tredjeplatser samt ett par övriga premieringar.  

Tobias har en mängd artiklar publicerade i diverse magasin och tidskrifter och har gett ut två böcker; Bättre bilder/Dyk (2012) samt Västerhavet – En hotad skönhet (2014). Den senare är ett resultat av att Tobias 2012 tilldelades Hasselbladstiftelsens naturfotostipendium. 2017 utkom Tobias tredje bok: Insjöar – där sagan möter verkligheten.

Han är en flitig föredragshållare och har ställt ut sina bilder vid ett flertal tillfällen, däribland på Falkenbergs museum, Bohusläns museum och Abecita konstmuseum. Tobias är ansluten till bildbyrån Azote och är sedan 2011 invald i den sydsvenska bildgruppen PhotoNatura. På senare tid har Tobias mest fokuserat på undervattensfilm.

 

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET