Titel De krushuvade - och andra pelikaner
Fotograf Brutus Östling • Susanne Åkesson
Textförfattare Åkesson, Susanne
Formgivare Andersson, Jens
Förlag Brutus Östlings Symposion
ISBN 9789171398444
Utgivningsår 2010
Språk Svenska
Bindning Inbunden
Sidor 144
Dimensioner i mm      350x250x20
Vikt i g 1395

 

Ännu en gång slår Brutus Östling och Susanne Åkesson sina påsar ihop och den här gången får vi följa med in i pelikanernas värld. I boken får vi i huvudsak följa med den krushuvade pelikanen i dess vardag, men vi gör några avstickare och hälsar på andra pelikaner. 

Brutus Östlings bilder från mötena med den största av de sju pelikanarterna liknar inga av hans tidigare böcker. Med betoning på närgånget, så får vi just det, komma dessa djur riktigt nära. Brutus har till stor del i den här boken lagt telet åt sidan och satt på vidvinkeloptik på sin kamera för att ha en möjlighet att få med dessa närgångna varelser på bild. I Grekland träffar Brutus den krushuvade pelikanen, dessa jättar till fåglar som när de sträcker på sig, rentav är längre än fotografen. 10.000 individer finns i hela världen, och i norra Grekland har vi den största kolonin. Med hjälp av EU-pengar har man byggt ett par stora häckningsplattformar vid den reglerade Kerkinisjön, där häckningen tidigare hade ödelagts av den förhöjda vattennivån. Ett exempel på hur människans intressen kan kombineras med miljöintressen.

Brutus Östlings bilder och fotoböcker har lovordats av kritiker och nått en bred publik. Denna gång återkommer han med häpnadsväckande bilder som tar andan ur läsaren. För den förra boken 'Att överleva dagen' belönades Brutus Östling och textförfattaren Susanne Åkesson år 2009 med Augustpriset.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET