Fotograf: Mats Andersson 
Författare: Mats Andersson
Förlag: Andersson Consulting
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789163700439

Djur. 66 bilder. En bok som sammanför natur- och konstfoto.
Heikki Willamo skriver: Möten med djuren. Med en känslig fotograf som mötesman. Som slutresultat blir det en bok fylld med fina stämningar.

Boken "Djur. 66 bilder." nominerades till Svenska Fotobokspriset 2013. Endast fem böcker blir nominerade. Vinnaren (Brandplats 3) korades i Stockholm 30 oktober och fick ett stipendium på 30.000 kr. Övriga nominerade fick 10.000 kr vardera.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 av fotoförfattare inom Svenska Fotografers Förbund för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. Tidigare år har bland annat fotografer som Anders Petersen, Gery Johnasson, Bruno Ehrs, Sune Jonsson, Anna Clarén, Kent Klich, Åke E:son Lindman och Hannah Modigh varit nominerade. Bland de nominerade böckerna har kända förlag som Max Ström, GUN Gallery, Steidl, Journal med flera ofta stått bakom produktionerna och utgivningarna.

– Det är ett spännande urval av fotoböcker som nominerats till årets pris, vilket ger en fingervisning om den bredd av fotografi och fotoböcker Sverige erbjuder i dag. I år har vi även fått in rekordmånga ansökningar vilket gjort nomineringsarbetet ovanligt svårt, säger Magnus Westerborn, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

Årets jury:
• Sophie Allgårdh, Konstkritiker i Svenska Dagbladet och författare, Stockholm
• Johan Sjöström, Intendent vid Göteborgs konstmuseum, Göteborg
• Ingrid Fischer Jonge, Director, Museet for Fotokunst, Odense, Danmark
• Nina Ulmaja, Designansvarig och formgivare på Albert Bonniers Förlag, Stockholm
• Claes Gabrielsson, Fotograf och Journalist, Sveriges Television, Örebro 

Två bilder från varje bok kommer också ingå i en vandringsutställning som turnerar runt i landet på bibliotek och i boklådor.

Juryns motivering om boken Djur. 66 bilder:
"Med djävulsk blick och stort hjärta skrotar Mats Andersson de konventioner som styr avbildandet av djur i natur. Det osentimentala tilltalet förstärks av Djur, 66 bilders punkiga svärta och rättframma gör-det-själv-estetik."

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET