Land: Kanada
Ort: Canmore, Alberta
Invalsår: 2006
Webb: natureinwildplaces.com
Email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mitt fotointresse väcktes i tonåren, när jag under tre sommarlov framkallade film och tryckte svartvita bilder på en kameraaffär i min svenska hemstad Hörby. Där köpte jag även min 35mm Exakta kamera, med telefoto, eftersom jag var intresserad att fotografera fåglar och djur.

Jag lärde känna skogsstuderanden Åke Sjöström, som föreslog mig att tänka på någon form av skogskarriär. Jag följde hans råd och skogspraktiserade från södra Sverige till norra Lappland. Efter tre år i Flygets Central Skolor emigrerade jag 1962 till Kanada, där jag fortsatte att praktisera i skogen. Jag var en ung svensk och hade länge slukat fascinerande böcker om svenskkanadensiska pälsjägare. Deras mod och erfarenheter i vilda Kanada hade närt min dröm om ett liv i den kanadensiska vildmarken.

År 1973 anställdes jag som parkvårdare i Banff National Park, Alberta. Under en höstjakt i Tweedsmuir Provincial Park, British Columbia, där jag guidade svenska älgjägare, stötte jag på längesen glömda indianstigar, som användes av upptäckaren Alexander Mackenzie, när han letade efter en handelsväg till Stilla Havet. Han lyckades med detta den 22 juli 1793, den förste vite mannen att korsa Nordamerika. Jag gjorde mitt bästa för att sprida kännedom om denna historiska klenod, vilket resulterade i att Parks Canada, British Columbia Parks och Canadian Nature Conservancy anställde mig 1975 för en inventering tillsammans med två Carrier Indianer. Alexander Mackenzi Heritage Trail, är 347 km lång och i gamla tider användes av Nuxalk and Carrier indianer, ursprungsfolken för pälshandeln mellan Fraser River och Bella Coola på stillahavskusten. British Columbia Heritage Society gav mig 1989 dess årliga hedersmedalj för min insats. 

Efter pensioneringen blev kameran en ännu större del av mitt liv och jag fortsatte resa och guida viltresor för fotointresserade. Mina bilder har publicerats i många internationella naturtidskrifter. Sen 1962 har jag fotograferat i Afrika, Asien, Antarktis, Sydamerika, Australien, Nya Zealand, Alaska, Canada, Sverige, Norge, Finland och Svalbard. I Sverige har jag publicerat ”Storvilt i Canada” och ”Buffelmarker”. Jag har skrivit två böcker på engelska om Alexander Mackenzie och två guideböcker om Klippiga Bergens vilda blommor, fyllda av mina florabilder.

Under de sista tre åren har jag tillsammans med kanadensiska biologer författat texten till Wild Arctic, en engelsk bok med bilder på 119 däggdjur, 113 fåglar och 23 fjällblommor. ”Wild Arctic – The Polar World of the Northern Hemisphere” är en e-bok som kan laddas ner på min hemsida www.natureinwildplaces.com. Wild Arctic har översats till svenskan och är snart färdig för  intresserade bokförläggare. 

För närvarande arbetar jag med en bok om Sir Alexander Mackenzie Heritage Trail, med urval av mina bästa bilder från 1975 till 1986, då jag jobbade med inventarium av de urgamla Indianstigarna.  

 

Photo of Hälle Flygare by Robert Berdan

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET