Landskap: Västergötland
Ort: Göteborg
Invalsår: 2017
Webb: jukka.lausmaa.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/jukka.lausmaa
Instagram: @jukkalausmaa
Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | 070-392 4172

Jukka Lausmaa är född 1959 i Uleåborg, Finland, men har bott i Sverige sedan 1963. Han bor numera i Göteborg med sambo, en dotter och ett varierande antal katter. Han har doktorerat i fysik och arbetar till vardags som forskare på RISE Research Institutes of Sweden AB. Så länge han kan minnas har Jukka tillbringat mycket tid i naturen och aktiviteterna har avlöst varandra; skogsturer med bär- och svamplockning, sportfiske och tältturer i fjällen. Sedan ca 15 år tillbaka har kameran varit med. Numera är ofta huvudsyftet med besöken i naturen olika fotografiska projekt. Jukka har haft ett 10-tal utställningar på naturfotofestivaler och hans bilder har publicerats i ett flertal tidskrifter och böcker. 

Jag fotograferar för det mesta i mitt närområde. Risvedenskogarna några mil norr om Göteborg är ett favoritområde som jag besöker året runt. Ibland går turen lite längre, exempelvis till Tresticklans nationalpark eller norra Dalarnas vildmarker. Ett annat favoritområde är Lärjedalen som har massor att erbjuda naturfotografen och som kan betraktas som en vildmark mitt i storstaden. De norska fjällen besöker jag också regelbundet. 

Min sätt att fotografera bygger på att jag tillbringar mycket tid och återkommer flera gånger till samma ställen. Inte sällan innebär detta övernattningar ute i det fria. Jag vill gärna ha en relation till och själv upptäcka det jag vill fotografera, vare sig det är en särskild plats, ett djur eller en fågel. Jag försöker förmedla mina upplevelser och känslor för naturen med en personlig bildstil.   Gammelskogens färger, mönster, detaljer och stämningar är något jag aldrig tröttnar på att fotografera, antingen dokumentärt eller med tekniker som multiexponering eller kamerarörelse. Naturens djur och fåglar lockar också mycket och dessa fotograferar jag helst med sin omgivande miljö. Ofta krävs flera besök och mycket tid för att lyckas med det jag vill åstadkomma, men med tålamod och planering fungerar det för eller senare. Ibland spelar turen eller slumpen upp och man får en positiv överraskning. Det är allt det som gör naturfotografi så roligt.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET