ISBN 9789187283796
Votum Förlag
256 Sidor

Följ med på en resa från istid till Facebook, längs kontrasternas älv.

Luleälven hämtar sitt vatten från glaciärer och högfjäll och passerar en mängd skiftande landskap och platser på sin väg mot havet. Här skapade vattenkraftutbyggnaden förutsättningar för Sveriges industrialisering under 1900-talet. Vad hade Sverige varit utan denna förnybara energikälla?

Idag är Facebook ett av många företag som hämtar sin energi ur denna fantastiska älv – mitt i världsarvsområdet Laponia, som innehåller några av våra mest spektakulära nationalparker.

Regleringen av älven ger eko än idag. I industrier, företag och politik. I berättelser från människor vars vardag förändrades, och i naturen, där vattenflödena påverkar och förändrar landskapet.

I Luleälven – möten i norr vill författarna och fotografen ge sin bild av Luleälven och dess avrinningsområde. Utgångspunkten är personliga intryck från möten med människor, kultur och natur under resor och vandringar i området, men de har också med sig erfarenheter från sina yrkesliv.

 

Mats Andréasson och Sten Bergström har i sina professioner lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Under åren 1992-2005 var Sten SMHI:s forskningschef. Luleälven – möten i norr är naturfotograf Mikael Svenssons sjunde fotobok.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET