Fotograf: Mikael Gustafsson
Författare: Martin Emtenäs
Förlag: Bonniers
Utgivningsår: 2014
Upplaga: 35 000 ex
ISBN: 9789174242614

Den här boken har Mikael gjort tillsammans med naturskildraren Martin Emtenäs. Mikael har fotograferat och Martin skrivit texten. De har gjort ett personligt urval av favoritplatser i Sveriges avlånga land och försökt variera sig med både kända och okända resmål. Under arbetet med boken har de mött inte bara många olika platser utan även fascinerande individer från lövgrodan i söder till lappfelan i norr.

Boken ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen och 10 kr från varje såld bok går till Projekt Vitrygg. Naturen har ingen egen röst utan det är det arbetet med naturskyddet som Naturskyddsföreningen gjort som gör att vi idag fortfarande kan uppleva så mycket. Mikael har själv varit aktiv inom SNF sedan 80-talet och minns att de då samlade in pengar för att köpa Taberg. Han minns även att han redan då när han bodde i Västergötland hörde om den kamp den lokala SNF-kretsen i Olofström förde för att öppna fallsträckan i Holjeån vid Östafors igen. Föga anade han väl då att detta skulle bli den plats i Sverige han oftast skulle fotografera på 30 år senare.

Efter att ha flyttat till Hästveda för 15 år sedan så besöker han gärna Östafors och finner en särskild ro i att återvända hit och har de senaste åren också kunnat glädjas åt att SNF-kretsens önskan gått i uppfyllelse genom att kraftverksdammarna rivits och Östafors åter faller fritt. Här vandrar man i Harry Martinsons barndomslandskap längs Holjeån och tänker då ofta på Harrys tankar kring naturskildring och hur vi förhåller oss till närnaturen. Han skriver så här i Utsikt från en grästuva, 1963 ”…var skall naturen sökas? Svaret bör väl bli att den kan sökas var som helst, ja, helst var som helst…”

Mikael önskar därför att du går ut med öppen blick och upplever den Svenska naturen och att den här boken kan inspirera till nya upptäckter.

Pressröster: ”Bilderna är bedövade vackra”, Ölandsbladet

” För att lyckas så bra som Mikael Gustafsson måste man vara ordentligt rustad med tålamod, tid och teknik. Hur kunde t. ex. gölgrodan i Hållnäs, norra Uppland övertalas att stå modell?” Borås Tidning

 

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET