Rolf Segerstedt
Landskap: Västerbotten
Ort: Umeå
Invalsår: 2024
E-post: rolf@rolfsegerstedt.se
Kontakt: +46 70 5215260
Webb: https://rolfsegerstedt.se
Facebook: https://www.facebook.com/rolf.segerstedt
Instagram: https://www.instagram.com/rolfsegerstedt/
Rolf Segerstedt är en journalist och reportagefotograf som varit inriktad på att skildra och fotografera naturupplevelser i många olika former. Grunden och intresset för naturen väcktes tidigt av fåglarna hemma kring Skellefteå men även under fisketurer i skogslandet och fjällen med hans far.
En plastig 6x6-kamera blev introduktionen till fotografering i tidig ålder men i tonåren fick han en systemkamera som användes flitigt och som sedan har följts av nya modeller.
Efter både fotograf- och journalistutbildning har han arbetat på både lokaltidningar och Dagens Nyheter samt på tidningen Land. Där bevakade han skogsbruk vilket han fortsatt att göra i den egna firman; Naturreportern.
Inom ramen för sin firma har han medverkat i många tidningar med reportage och bilder. År 2018 utgav han ut sin första bok; Varningsrop över hyggeslandet, utgivet på eget förlag. 2021 kom hans andra bok; Skogslycka, med bilder och dagboksanteckningar kring möten i skogens gläntor, utgiven av förlaget Votum.
På samma förlag utgavs i slutet av 2022 den tredje boken; Vildmarksvägen som beskriver fjällområdet i södra Lappland och norra Jämtland i naturbilder och texter.
Se mer info om böckerna på hans hemsida, där kan man även beställa förstoringar och fototavlor.
Under senare år har han haft flera utställningar. Han har också många uppdrag som föredragshållare med bildvisningar.
Genom att hålla stövlarna leriga producerar han ständigt nya bilder som bland annat visas i hemsidans; Bilddagbok och på sociala medier. Turerna hemikring ger uppslag till reportage där både kamera och penna kommer till nytta för att skapa en helhet. Nya bokprojekt är också på gång.
Huvudfokus ligger på att fånga naturen i och omkring hemlänet, från kust till skogslandet upp mot fjällen. Men han ser även övriga Sverige som sin ”jaktmark”.
Utlandet har också lockat, främst gäller det ställen där man mer behöver långkalsonger än badbyxor. Det handlar främst om Svalbard där han vandrat, åkt mindre fartyg och gjort vårvinterturer flera gånger.
Några värmande resor har det trots allt också blivit. Under senare år har han gjort reportageresor till Borneo, fotosafari i Afrika och ett par veckor i artmångfaldens Costa Rica.
Som reportagefotograf är det viktigt för honom att spegla en miljö eller art genom en stor variation av bilder, från rena närbilder till bilder som så långt det är möjligt beskriver livsmiljöer. Att placera in djur, fåglar och växter i sin rätta miljö är också viktigt.
I det sammanhanget tycker han att fokus inte bara ska ligga i att fånga det vackra utan att det är minst lika viktigt att även ta med och synliggöra effekter av människans storskaliga exploatering.
”- Jag övar dagligen på att även välja motiv där människans byggen, master och annat påhitt blir synliga. Det tar emot när man i decennier sökt vinklar bara för att framhålla det vackra, men det börjar gå bättre. Inte minst gäller detta i skogen där vi som naturfotografer bör lyfta fram det söndertrasade skogslandskapet. Vi bör påpeka skogsbrukets hårdhänta skövling, exempelvis som i älghyggesbilden här under.”
Fåglar, skog, skogsbruk, taiga, däggdjur, landskap, flora, fjällen, miljö