Hans Ring
Landskap: Södermanland
Ort: Gnesta (Stockholm)
Invalsår: 1976
E-post: hans.c.ring@gmail.com
Telefon: +46 70 3128595
Facebook: https://www.facebook.com/hans.ring1232
Hans Ring blev invald i Naturfotograferna 1976, 31 år gammal.
Starkt involverad i miljörörelsen kom Hans fotograferande att inrikta sig på den redan då förstörda och exploaterade naturen. Detta har varit hans ledstjärna – att dokumentera förändringar i naturen och att skildra, framför allt, de vilda djurens beteende och levnadssätt.
Under ett 20-tal år kom mycket av Hans fotograferande att samla bilder till en fotoberättelse om livets utveckling på jorden från livets start till nutiden – ett tidsspann på 3,8 miljarder år ! Detta ledde till många resor bl.a. två somrar i Kanada med utgrävningar av dinosaurier i Alberta. Resultatet mynnade ut i ett bildprogram - ”Tankar kring tiden, livet och människan - från Big bang till nu”.
Under de senaste 30 åren har Hans ägnat mycket tid åt att dokumentera de vilda däggdjurens vardagsliv. Hans betonar hur lika djuren är oss själva i det vardagliga livet med försörjning, familjeliv, känslor och karaktärer. Detta bildskapande har resulterat i bildprogram om bl.a. rävens, älgens, kronhjortens och rådjurens liv och årscykler. Ett bildprogram, ”En älg vid namn Gösta” följer en speciell älgtjur under 10 års tid ända fram till hans död. Att följa enskilda vilda djur under flera år ger oss, menar Hans, vidgade perspektiv på tillvaron.
Under 1980-90 talet var Hans engagerad i ”projekt Utter” i Mellansverige som handlade om utsättning av uttrar, framförallt i Sörmland, för att hjälpa den tynande utterpopulationen att återhämta sig. Projektet blev mycket framgångsrikt.
Hans har också engagerat sig i de stora rovdjurens situation, i synnerhet i Sverige. Engagemanget i naturskyddsorganisationen Svenska Rovdjursföreningen har varit och är fortfarande starkt. Kontakter har knutits med många forskare runt om i världen om vilda djurs beteenden och situation.
Hans har hittills besökt Afrikas Okavangodeltat tre gånger för att fotodokumentera det rika djurlivet i detta världsarv. Det har resulterat i några bildprogram om rovdjurens enorma betydelse för fungerande ekosystem.
Den kommande fotografiska verksamheten kommer, utöver att följa de vilda djurens sätt att leva, också fokusera på återställanden av förstörda ekosystem. Det är viktigt, enligt Hans, att få människor att inse att detta är ett absolut krav om vi själva som art, ska kunna leva ett drägligt liv i framtiden.
Detta, menar Hans, är själva huvudsyftet med begreppet NATURFOTOGRAFERING.