Janos Jurka
Landskap: Uppland
Ort: Uppsala
Invalsår: 1969
Naturfotografen Janos Jurka hade Ludvika med omnejd i Bergslagen som huvudsakligt arbetsfält till slutet av 2024. I början av 2025 gick flyttlasset till Uppland och Uppsala så nu utgör den uppländska naturen merparten där fotografiska arbetet bedrivs. Han fokuserar på det mesta inom naturen, helst med tyngdpunkten på det vackra.
Janos föddes 1937 i Ungern, närmare bestämt i Budapest, och lämnade staden och landet i samband med Ungern-revolten 1956 tillsammans med sin nuvarande fru. Efter några månader i Wien - där de också gifte sig - kom de våren 1957 till Sverige.
Första anhalten blev Strandbaden norr om Höganäs. Efter några veckor där fortsatte resan till en ny flyktingförläggning i Grangärde, norr om Ludvika, sedan hamnade de i Ludvika där de bodde mellan åren 1957 till 2024 innan det blev dags att flytta till Uppsala.
Janos fotografiska verksamhet startade lite smått redan i Grangärde med lånade kameror för att kunna sända bilder till föräldrarna i Ungern från det nya hemlandet.
Första kameran - en Yashica-Mat - köptes 1958 och till en början blev det bilder på allt möjligt, från möbler och inredning i hemmet till vyer över staden och dess omgivningar, allt för att kunna visa oroliga föräldrar att de hade det bra.
Det var först i början av 1960-talet som Janos började fotografera natur på allvar, då han blev medlem i Ludvika Fotoklubb. Bilderna som då dominerade hans produktion var grovkorniga älgbilder i svart-vitt.
Som tävlingsfotograf vann Janos en del utmärkelser framför allt i svart-vitt både på klubbnivå, nationellt och internationellt.
I den internationella naturfototävlingen ”Wildlife Photographer of The Year” organiserad av BBC Wildlife Magasin och The Natural History Museum in England har Janos erhållit utmärkelser i fem olika klasser vid fem olika tillfällen åren 1997, 1998, 2000, 2001 och 2002.
Janos blev invald i föreningen Naturfotograferna 1969 och började så sakteliga leverera bilder till Naturfotografernas Bildbyrå. I samma veva började han att arbeta alltmera i färg. Janos sadlade om från grovkornigt svart-vitt till finkornigt färg och bytte sedan från analogt till digitalt. Numera fotograferar han uteslutande digitalt. Kamerasystemet är Canon.
Förutom Naturfotografernas Bildbyrå som sedermera köptes av IBL som i sin tur köptes av TT Nyhetsbyrå i Sverige var Janos tidigare ansluten också till den engelska bildbyrån Bruce Coleman Ltd. Efter Bruce Coleman Ltd’s konkurs var han ett tag ansluten till The Natural History Museum Picture Library.
Detta har medfört att Janos bilder har blivit publicerade i böcker och tidskrifter i olika sammanhang både i Sverige, England, Finland, Frankrike, Italien, Japan, Norge, Tyskland, Ungern och USA.
Janos har medverkat i flera böcker utgivna av föreningen Naturfotograferna, inklusive ”Svenska smultronställen” (1981), ”Naturfotografernas bästa” (1985), ”Svenska naturbilder” (1989), ”Naturfotograferna 25 år” (1991) och ”Vår sanna natur, Naturfotograferna ser på Sverige.” (2011)
Boken ”Besök på stora myren”, där Janos står för bilder och text, utgavs 1979 av Fyra Förläggare.
Den första samnordiska bokproduktionen med en naturfotograf från Finland - Lassi Rautiainen, en från Norge - Asle Hjellbrekke, och en från Sverige - Janos själv, utkom 1996 med titeln ”Magiska ögonblick”.
Tillsammans med Jan Töve publicerade Janos barnboken ”Följ med på safari” år 2000, som senare översattes till danska och fick titeln ”Tag med på safari”.
År 2008 var det dags för boken ”I svenska lomvatten” tillsammans med biologen Mats Eriksson och naturfotografen Bosse Haglund.
Förutom böcker har Janos också haft egna illustrerade artiklar i bland annat FOTO, Camera Natura och Friluftsliv.
I dagens läge hämtar han sina motiv från mycket skilda områden och har provat att fotografera lite av varje, allt från landskap till makro, undantagen undervattensfoto.
I mitten på 1980-talet väcktes Janos intresse för bildspel, och han hade sitt första framträdande med sitt första riktiga bildspel på Vårgårda Naturfotofestivalen 1987. Sedan dess har han hunnit producera flera nya bildspel som har visats på olika platser i Sverige, Finland, Norge och Tyskland, men framför allt i Vårgårda.
Framtidsplaner? Janos planerar att fotografera natur så länge han orkar och kan, för det är det roligaste han vet!