Landskap: Dalarna
Ort: Ludvika
Invalsår: 1969

Naturfotograf som har Ludvika med omnejd i Bergslagen som huvudsaklig arbetsfält. 
Född i Ungern och bor i Ludvika sen 1957. 
Fotograferar det mesta i naturen med tyngdpunkten lagt på det vackra.

Jag är född 1937 i Ungern närmare bestämt i Budapest som jag lämnade i samband medUngern-revolten 1956 tillsammans med min nuvarande fru. Efter några månader i Wien - där vi också gifte oss - kom vi våren 1957 till Sverige.

Första anhalten blev Strandbaden norr om Höganäs. Efter några veckor där fortsatte färden till en ny flyktingförläggning i Grangärde, norr om Ludvika, och slutligen hamnade vi i Ludvika där vi fortfarande bor.

Min fotografiska verksamhet startade lite smått redan i Grangärde med lånade kameror för att kunna sända bilder till våra föräldrar i Ungern från vårt nya hemland.

Min första kamera - en Yashica-Mat - köpte jag 1958 och till en början blev det bilder på allt möjligt från möbler och inredning i hemmet till vyer över staden och dess omgivningar, allt för att kunna visa oroliga föräldrar att vi hade det bra.

Det var först i början av 1960-talet som jag började fotografera natur på allvar, då jag blev medlem i Ludvika Fotoklubb. Bilderna som då dominerade min produktion var grovkorniga älgbilder i svart-vitt.

Som så kallad tävlingsfotograf vann jag en del utmärkelser framför allt i svart-vitt både på klubbnivå, nationellt och internationellt.

I den internationella naturfototävlingen ”Wildlife Photographer of The Year” organiserad av BBC Wildlife Magasin och The Natural History Museum in England har erhållit utmärkelser i fem olika klasser åren 1997,1998, 2000, 2001 och 2002.

Blev invald i föreningen Naturfotograferna, fick sätta/N bakom namnet 1969 och började så sakteliga leverera bilder till Naturfotografernas Bildbyrå. I samma veva började jag att arbeta alltmera i färg. Jag sadlade om från grovkornigt svart-vitt till finkornigt färg och bytte sedan från analogt till digitalt för några år sen. Kamerasystemet är Canon.

Numera är jag ansluten till bildbyrån IBL i Sverige och The Natural History Museum Picture Library i England.

Det har medfört att mina bilder har blivit publicerade i böcker och tidskrifter i olika sammanhang både i Sverige, England, Finland, Frankrike, Italien, Japan, Norge, Tyskland, Ungern och USA.

Jag har också medverkat i böcker utgivna av föreningen Naturfotograferna, ”Svenska smultronställen” 1981, ”Naturfotografernas bästa” 1985, ”Svenska naturbilder” 1989 och ”Naturfotograferna 25 år” 1991.

Boken ”Besök på stora myren” utgavs 1979 av Fyra Förläggare.

Den första samnordiska produktionen med en naturfotograf från Finland- Lassi Rautiainen, en från Norge – Asle Hjellbrekke och en från Sverige – undertecknad utkom 1996 med titeln ”Magiska ögonblick”

Tillsammans med Jan Töve kom år 2000 barnboken ”Följ med på safari” som senare översattes till danska också och fick då titeln ”Tag med på safari”.

År 2008 var det dags för boken ”I svenska lomvatten” tillsammans med biologen Mats Eriksson oh naturfotografen Bosse Haglund.

Förutom böcker har jag också haft egna illustrerade artiklar ibland annat FOTO, Camera Natura och Friluftsliv.

I dagens läge hämtar jag mina motiv från mycket skilda områden och har provat fotografera lite av varje. Det mesta från landskap till makro, utom undervattensfoto.

I mitten på 1980-talet väcktes mitt intresse för bildspel och jag hade mitt fösta framträdande med mitt första riktiga bildspel på Vårgårda Naturfotofestivalen 1987. Sen dess har jag hunnit med att producera flera nya bildspel som har visats på olika platser i Sverige, Finland, Norge och Tyskland, men framför allt i Vårgårda.

Framtidsplaner? Att fotografera natur så länge jag orkar och kan för det är det roligaste jag vet!

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET