Landskap: Västerbotten
Ort: Medle
Invalsår: 2000
Webb: peterlilja.com

Peter jobbar som frilansande naturfotograf och även skribent, dels med uppdragsfotograferingar samt samarbete med ett antal svenska och utländska bildbyråer.

Peter Lilja är bosatt med sin familj i en by som heter Medle utanför Skellefteå. Han växte upp i Byske tre mil norr om Skellefteå. Intresset för djur och natur har alltid funnits och vid 18 års ålder inhandlades den första systemkameran, en Minolta X-700. Den byttes ganska snabbt ut till en Nikon FE2 och efter det har han jobbat både med mellanformat och småbild. Fotograferingen var länge en bisyssla vid sidan om ett annat arbete men1999 tog han steget att försörja sig på fotograferingen på heltid och började leverera bilder till ett antal  svenska och utländska bildbyråer. Getty Images och Age Fotostock i Spanien för att nämna två stycken. Peter skriver även reportage till olika tidsskrifter och 2005 var han med som en av fyra fotografer i boken ”Västerbotten-stunder i naturen”.

1996 erhöll han  Kodaks och Naturfotografernas stipendium och är numera ansluten till föreningen Naturfotograferna /N. Han har två gånger vunnit förstapris i BBC:s världsomspännande tävling "Wildlife Photographer of the Year. 2002 i växtklassen ”In Praise of Plants och 2004 i klassen ”From Dusk to Dawn”.  Det har även blivit ett antal hedersomnämnade i samma tävling.

Under åren har han fotograferat i länder som t.ex. Japan, Madagaskar, Kenya, Borneo, Costa Rica, Kanada, Falklandsöarna, Chile, Island m.fl.

På våren 2009 åkte han till Cypern och Kreta på uppdrag för projektet Wild Wonders of Europe. Det gick ut på att i första hand dokumentera öarnas växtliv men även djur och landskap plåtades. Bilderna används i ett projekt där ett femtiotal fotografer från olika europeiska länder har fått uppdraget att dokumentera Europas vilda natur.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET