Landskap: Södermanland
Ort: Nacka
Invalsår: 2013
Webb: www.tomaslundquist.com

Naturfotograf, med fågelskådande som grogrund för naturintresset. Fågelskådningen har växlat över till foto och det är alltsom oftast fåglar som står som aktörer i bildskapandet.

Tomas är i grund och botten fågelskådare och har aktivt varit ute i fält som skådare ända sen 1983, varje år varje månad, varje helg. Kameran var med under många år men 2005 tog den överhanden. Sedan dess har det blivit foto i fokus, snarare än skådandet.

Han är utbildad biolog med zoologi som specialitet. Under hans forskartid arbetade han som assistent på Stockholms universitet i zoologi-kurser, under åren 1988-1997. Allt från faunistik, ekologi och faunavård har stått på programmet.

Tomas vill förmedla naturen med fåglarna i ett bildspråk som är äkta, vackert och spännande. Han strävar efter att väcka intresse och känslor hos betraktaren och det estetiska är en viktig komponent att den kommer fram. Fauna och flora förändras ideligen och att kunna delta och sprida bilder som visar på detta tilltalar honom. Han vill få allmänhet att, via bilder, förstå vikten av naturvård och vikten av att bevara biotoper och ekosystem. Här kan förhoppningsvis estetiken i naturens värden, via bilder, fungera som tankeställare och engagemang för att göra allt som står i vår makt för att bevara detta till kommande generationer. Samtidigt är det viktigt att visa gott omdöme i fält och försöka vara en förebild för yngre fotografer. Han tänker ofta att det vore bra om naturfoto kan få en än högre status som konstart.

Tomas har en förebild inom naturmåleriet - Lars Jonsson. Hans sätt att gestalta naturen med fåglar som huvudskådespelare i en akvarell eller olja är ett mål han har varje gång han arbetar i fält, alltså att kunna förmedla den känslan i foto/bild. Det är svårt och utmanande men inspirerande.

Tomas har fotograferat digitalt sedan 2005 (7 år). Dessförinnan analogt under ca 10 år under perioden 1985-1995. I dagsläget försöker han vara ute i närmiljö varje helg för att fotografera. Under sommaren bor han på Gotland minst en månad och då blir det foto nästa varje dag. Varje eller varannat år gör han någon typ av fotoresa utomlands. 2012 var han i Alaska och i april 2013 var han på Hornöya, Varanger.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET